Balkan the living past
 
 


Hallo in ben Johan Bakema 

Zoals je ziet sta ik hier boven Kotor, een van de vele onsterfelijke uitzichten op de westelijke Balkan. Ik heb het geluk gehad om in deze streek veel reizen te hebben mogen begeleiden. Hierdoor kon ik de bevolking beter leren kennen in deze schatkamer van culturen. Vervloekt en geromantiseerd werden de Balkan volkeren door de grote mogendheden. Vervloekt door haar westerse politici die geen greep konden krijgen deze "Barbaren"  en inspirerend voor haar kunstenaars die onder de indruk waren van de vrijheidsstrijders uit de bergen in het zuid oosten van Europa.   


Tijdens een van mijn ontmoetingen met Pera in Montenegro ontstond het idee om het beste van twee werelden te combineren voor de toerist die een andere beleving zoekt tijdens zijn/haar vakantie.  Lokaal huren met de mogelijkheid tot interessante excursies. Een ware ontdekkingsreis in dit gebied met zijn bevolking en uiteindelijk  met jezelf. 

                                

ka


Hoe is het om s 'ochtends wakker te worden door een koebel omdat je buurman met zijn tweestuks vee naar de bron toe loopt.

Hoe is het om op te staan je fruit te plukken en bij de bovenbuurvrouw nog even de verse geitenmelk en kaas te halen. Terwijl je naar boven loopt komt de lucht van bergkruiden je tegemoet en met een schuine blik naar beneden kijk je naar de Adriatische zee die zich 200 meter onder jou  uitstrekt en zich stilletjes aanbied om te komen zwemmen. 

Dit is één wereld...... Maar we willen u ook de mogelijkheid bieden om evt. een excursie te ondernemen.  Dit mag u helemaal zelf samenstellen. Wat, waarheen of hoelang. 

Zelf ben ik gecertifieerd gids in Montenegro  en ken de mogelijkheden. U kunt denken aan een jeepsafari  in de bergen, een tocht over het Skadarmeer,  omhoog naar de Lovcen. Maar u kunt ook  een bijzonder kerkdienst bijwonen of een muziekfestival of tentoonstelling bezoeken.  Wij brengen en halen u en geven uitleg 


Op deze eerste pagina zie U foto's (vaak gemaakt door Marianne Twillert)  over excursie mogelijkheden . Op de tweede pagina staat alle informatie over het huis van Pera